Wat is het effect van Rusland op de financiële markten?
Nu Rusland daadwerkelijk Oekraïne is binnen gevallen is dit een relevante vraag om te stellen. Wat gaat het effect zijn van Rusland op de financiële markten? Dat de markten onrustig zijn had je vast al gemerkt. Maar dit is niet geheel toe te schrijven aan de onrust in het oosten.
De markten waren namelijk al ruime tijd onrustig, mede door de kans op hogere rentes. Daarnaast loopt de inflatie (zoals voorspeld door ons) de spuigaten uit. Daarnaast lijkt het erop dat de markt de toekomst van technologie bedrijven niet rooskleurig inschat. Verliezen van 60% plus zijn niet gek.
Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.
Dit gaan we behandelen:
Succesvol starten met investeren?
Volg dan de startercursus beleggen van Levelheaded, slechts eenmalig 97 euro
Import en export
Op dit gebied zal Rusland als er sancties komen de grote verliezer zijn. Rusland exporteert namelijk veel meer dan dat het importeert. Dat komt omdat Rusland voornamelijk veel gas en olie exporteert aan andere landen. Sancties hierop zorgen ervoor dat Rusland hier minder winst op maakt.
Daarnaast zorgt het wel direct ervoor dat de prijzen voor consumenten stijgen. Als olie en gas duurder worden, wordt vrijwel ieder productieproces duurder. Dit kan de inflatie nog verder aanjagen. Hoewel het in eerste opzicht lijkt dat de sancties dus alleen Rusland raken, is dat niet het geval.
Een hoge inflatie heeft vaak een ongunstig effect op de beurs. Dit omdat centrale banken met behulp van rentetarieven zullen proberen de inflatie in toom te houden. Dit remt een economie af.
Onrust en destabilisatie
Deze twee begrippen gaan het meest effect hebben op de beurs. Er is een hoop onrust op de markt, beleggers houden daar niet van. Die willen zekerheid en stabiliteit, dit is namelijk beter voor de economie. Met de dreiging van een oorlog en potentieel zelfs een wereldoorlog is het logisch dat er onrust is.
Daarnaast kan de oorlog zorgen voor destabilisatie. Als Rusland besluit om verder te trekken met haar troepen dan kan dit potentieel zorgen voor de destabilisatie van Europa. Maar momenteel is dit nog niet het geval, het effect op de markten komt dus door onrust en onzekerheid.
Onzekerheid over wat er komen gaat. En de bovenstaande scenario’s zijn een van de voorspellingen wat er kan gebeuren. Dat betekent niet dat je nu al je investeringen moet verkopen. Gek genoeg zijn dit juist de kansen waar je flink van kan profiteren. Be greedy when others are fearfull.
SWIFT
SWIFT is het online betalingssysteem voor internationale transacties. Als een van de sancties gaat zijn dat Rusland geen gebruik meer kan maken van SWIFT dan legt dat vrijwel hun hele betalingsverkeerd plat. Dit gaat wel consequenties hebben voor bedrijven die handelen met Rusland.
Wat is het effect van Rusland op de financiële markten?
De dreiging door Rusland op een oorlog zorgt voor onrust en onzekerheid van de toekomst. Dit heeft effect op financiële markten omdat deze zekerheid willen. Het effect is dus dat de beurs zal dalen door angst. Al kan dit wel van korte duur zijn, afhankelijk of Rusland stopt bij de volksrepublieken.
Daarnaast zijn tijden van angst de beste tijden om te kopen. Net zoals aan het begin van de coronacrisis. Iedereen dacht dat de wereld zou vergaan en de markten zakten behoorlijk. Terwijl als je toen geïnvesteerd had stond je nu ongeveer 60% in de plus. Onrust is je vriend, de rust komt terug.
Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door!
Wil je leren hoe je het beste kunt beleggen zodat je meer rendement maakt? Neem dan deel aan de Levelheaded starterscursus winnen met beleggen! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 97,- euro.
Voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 14:58.