Levelheaded

Hoe kun je slim investeren in een recessie?

Hoe kun je slim investeren in een recessie? - Levelheaded

Hoe kun je slim investeren in een recessie?

Het is even geleden dat we een blog hebben geschreven en in die tijd is er een hele hoop gebeurd. Haast teveel om allemaal uit te leggen in dit ene artikel. Maar laten we toch even kort kijken naar wat er gebeurd is het afgelopen half jaar.  

Er zijn talloze bedrijven failliet gegaan, zo onder andere: Celsius, FTX, Instabox en nog veel meer bedrijven en dan is de echte recessie nog niet eens begonnen. Het ziet er dus niet goed uit en het kan wel eens een hele zware tijd gaan worden. 

Maar toch zorgt een recessie ook voor kansen en die kansen gaan we kort bespreken. Want hoe kun je slim investeren in een recessie? Dat is de vraag die we gaan behandelen in dit artikel.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Kies een broker
  2.  Hoe kun je slim investeren in een recessie?
  3.  Sparen tijdens een recessie
  4.  Hoelang duurt een recessie

Koop een koffie voor ons ☕

Levelheaded is gratis en vertoont geen advertenties, doneer daarom een klein kopje koffie aan ons.

Kies een broker

Om te kunnen starten met investeren zul je een broker moeten uit kiezen. Een broker is een plek waar je financiële producten kan verhandelen. Het is een soort aandelenwinkel, je kan er aandelen kopen en verkopen. Daarnaast heb je nog veel meer financiële producten die je kunt aan- en verkopen.

Wij beleggen nu al enkele jaren bij de broker van Nederland namelijk: Etoro. Etoro staat erom bekend dat ze lage kosten hebben en dat ze heel makkelijk zijn om te gebruiken. Een account aanmaken bij Etoro is zo gebeurd en kan hier

74% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.

Hoe kun je slim investeren in een recessie?

Slim investeren in een recessie doe je door te investeren in stabiele bedrijven die ondanks de recessie goede verkoopcijfers blijven behalen. Voorbeelden hiervan zijn voedingsbedrijven zoals Coca-Cola, dit zijn kleine aankopen die grotendeels blijven bestaan. 

Daarnaast is het slim om je risico te verlagen en een constante cashflow op te bouwen. Dit doe je door te investeren in hoge dividend aandelen. Let wel op dat het aandeel of ETF waarin je investeert gezond is en dat je niet enkel investeert voor het dividend. 

Dividend aandelen zijn in recessies goed presterend omdat ze je cashflow tijdens een recessie hoog houden. Zo kun je meer aandelen kopen in slechtere economische tijden. 

Sparen tijdens een recessie

Sparen tijdens een recessie is erg belangrijk, dit verbeterd namelijk je financiële positie en zorgt voor een buffer voor nog zwaardere tijden. Een recessie kan namelijk lang aanhouden en je wilt geen aandelen of andere assets moeten verkopen gedurende deze periode. 

Verkopen van assets zoals aandelen in een recessie is namelijk vaak niet de slimste keus. Omdat je verkoopt op een van de laagste punten van de markt. Probeer dit dus koste wat het kost te voorkomen. 

Hoelang duurt een recessie

Een recessie duurt gemiddeld gezien 10 maanden, maar dit is een gemiddelde. Het kan dus langer of korter duren. 

Wij denken dat het volgende gaat gebeuren de komende maanden. Ondanks dat de werkeloosheid nu nog erg laag ligt zal hier verandering in gaan komen de komende maanden. Doordat de rentes flink zijn/worden verhoogd is het duurder voor bedrijven om geld te lenen. 

Dit verlaagt de cash-flow van bedrijven en dit zal zorgen voor minder groei. Er zal dus minder kapitaal over blijven om nieuwe mensen aan te nemen. Daarnaast zal door de hoge aanhoudende inflatie de koopkracht van mensen afblijven nemen, uiteindelijk kunnen ze dus minder besteden. 

Dit zorgt samen met het 1e punt voor nog minder werkgelegenheid omdat er gewoon minder werk te verrichten valt. De komende maanden worden spannend, want de recessie begint af te koelen maar is alsnog erg hoog. 

Een gevaar die hierbij speelt is dat de wage-spiral zal zorgen voor aanhoudend hoge inflatie of zelfs wel hyperinflatie. Hierover schreven we in 2020 al een blog dat dit een reëel risico is. Dit artikel lees je hier. 

Wat er precies gaat gebeuren gaat de toekomst uitwijzen, maar voor nu ziet het er niet goed uit. 

Voor het laatst bijgewerkt op 13 november 17:35. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.