Levelheaded

Wat is beter: sparen of beleggen?

Wat is beter: sparen of beleggen - Levelheaded

Wat is beter: sparen of beleggen?

Een interessante vraag als je het ons vraagt. Misschien denk je dat het antwoord simpel is, maar dat is het zeker niet. Het antwoord hangt namelijk af van jouw persoonlijke situatie. In dit artikel zullen we gaan kijken naar beide kanten van het verhaal. Wanneer is sparen beter en wanneer beleggen. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

  1.  Het noodfonds
  2.  Toekomstvisie
  3.  Risico & rendement
  4.  Verborgen inflatie
  5.  Stop losing, Start winning
  6.  Wat is beter: sparen of beleggen?

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Het noodfonds

Voordat je ook maar gaat denken aan beleggen is het verstandig om een noodfonds te hebben. Voor het geval je onvoorziene kosten hebt. Deze kun je dan dekken uit dit noodfonds. Als je geen noodfonds hebt, kan dat je duur komen te staan. 

Stel je namelijk voor dat je opeens een grote onvoorziene uitgave moet doen. Je wasmachine is kapot gegaan, maar je hebt niet het spaargeld om een nieuwe te kunnen kopen. In deze situatie moet je dan je investeringen verkopen tegen de huidige prijs. Dit is een van de slechtste situaties waar je in kunt belanden. De markt kan namelijk net in een dip zitten, waardoor je zeer slecht verkoopt. 

Zorg dus altijd voor een noodfonds om dit te voorkomen. Je noodfonds moet minimaal €1.000,- euro bedragen. Dit is het absolute minimum, ook als je jonger bent raden wij dit aan. Aangezien je dan altijd geld achter de hand hebt om kansen te grijpen. 

Als je iets veiliger wil zijn raden wij een noodfonds aan om een noodfonds van 3x je maandelijkse uitgaven aan te houden. 

Toekomstvisie

Beleggen is een lange termijn spelletje. Als je van plan bent om binnen nu en één jaar een huis te kopen, kan het onverstandig zijn om met dat geld te gaan beleggen. Wederom omdat je hier het risico loopt dat je op een ongunstig moment moet verkopen. Een beleggingshorizon moet minimaal langer zijn dan 1 jaar. 

Hoe langer jouw beleggingshorizon, hoe beter. Wij adviseren je minimaal een beleggingshorizon aan te houden van 5 jaar of langer. Naast jouw beleggingshorizon, is het ook belangrijk om je verwachtingen te bepalen. 

Ben je al tevreden als je de inflatie tegengaat, of wil je daadwerkelijk ook rendement maken. Het is belangrijk om dit vooraf te bepalen omdat je op deze manier jouw risicoprofiel kan bepalen. 

Risico en rendement

Of je beter kunt gaan sparen of beleggen, heeft te maken met jouw persoonlijke situatie. Echter is dat niet het enige, het heeft ook te maken met jouw gewenste risico en rendement. Laten we starten met met jouw persoonlijke situatie. Heb je een noodfonds? Zo ja, dan kun je gaan kijken naar beleggen. Heb je nog geen noodfonds? Spaar dan tot jouw noodfonds minimaal 1.000 euro waard is. 

Naast een noodfonds is het natuurlijk belangrijk om te kijken of je financieel gezond bent. Dit is echter wat lastiger uit te leggen in een artikel zoals dit. Als je lid wordt van Levelheaded helpen we je hiermee. Je wordt al lid vanaf 1.31 euro per dag. 

Het tweede punt heeft te maken met jouw gewenste risico en rendement. In het bovenstaande artikel gaan we dieper in op risicoprofielen. Maar kort gezegd, stel jezelf de vraag: hoeveel rendement wil ik behalen? Stel jezelf daarna de vraag: hoeveel risico wil ik daarbij lopen? 

Als je deze twee vragen hebt beantwoord kun je makkelijker jouw beleggingsprofiel bepalen. Ga je voor defensief om je vermogen te behouden, of wil je jouw vermogen laten groeien en ga je voor offensief. 

Wat is beter: sparen of beleggen - Levelheaded

Verborgen inflatie

Wat is verborgen inflatie? Verborgen inflatie is een vorm van inflatie die je niet terugziet in de jaarlijkse inflatierapporten. Het is inflatie op materialen en grondstoffen die niet worden meegenomen in de rapporten. Verborgen inflatie is ook kwaliteitsvermindering van producten. Door het gebruik van goedkopere materialen. 

Producenten kunnen niet altijd de prijzen verhogen, omdat dit consumenten kan afschikken. Maar de kosten nemen wel toe voor producten. Om toch voor dezelfde prijs te kunnen verkopen, maken ze gebruik van goedkopere materialen. Deze zorgen ervoor dat de kwaliteit verminderd. 

Een andere manier van verborgen inflatie, is het wijzigen van de inhoud. Waar je eerst één liter melk kreeg voor 1 euro, krijg je nu nog maar 750ml. Dit is een andere variant van verborgen inflatie. Tot slot zit er verborgen inflatie in de rapporten van centrale banken. 

Deze rapporten zijn oneerlijk, veel aspecten worden buiten beschouwing gelaten. Hierdoor lijkt de inflatie slechts circa 3%. Als de rapporten eerlijk waren zou er een veel hoger inflatiepercentage uitrollen. Maar het is niet bevorderlijk voor de economie als er een rapport uitkomt met 10% inflatie. 

Stop losing, Start winning

Door verborgen inflatie en risicoaversie verlies je dagelijks waarde. Jouw geld verliest dagelijks waarde en dit is niet ideaal. Zodra je jouw noodpotje klaar hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk te starten met beleggen. 

Afhankelijk van hoe oud je bent kun je het beste starten met offensief beleggen. Het liefste doe je dit zelfstandig, want vermogensbeheerders leveren bar slechte rendementen terwijl ze daarvoor hoge kosten rekenen. Zelfstandig beleggen kost je gegarandeerd minder en het levert je meestal ook nog eens meer op. 

Het is alleen van extreem groot belang dat je belegd volgens een bewezen strategie. Bij Levelheaded leren we je alles wat je moet weten om uitstekende resultaten te behalen. De financiële kennis van jonge Nederlanders is niet voldoende momenteel, zo spraken wij laatst iemand die 18 was en aan het beleggen was in obligaties. Dat is een mooi voorbeeld van iemand die aan het verliezen is. 

Zo betaal je niet alleen rente om überhaupt te investeren in staatsobligaties, maar verlies je ook nog vele procenten door inflatie. Het is dubbelop verliezen. Daarnaast zie je veel jongeren die 100% in crypto geïnvesteerd zijn. Wat vanuit een financieel oogpunt zorgt voor een vreselijk slechte diversificatie. 

Stop losing, Start winning!

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Wat is beter: sparen of beleggen?

Beleggen is in veel situaties beter dan sparen, mits je financieel gezond bent. Sparen is beter wanneer je nog niet een noodfonds hebt, of je een grote aankoop gaat doen in de nabije toekomst. Het is een afweging tussen risico en rendement, maar onthoud goed dat bij geld er altijd een risico is. 

Veel mensen denken dat sparen veilig is, dat is een misconceptie. Bij sparen verlies je 100% zeker waarde door inflatie en je loopt het risico op mismanagement. Denk niet: ”oh maar dat gaat toch niet gebeuren”. Kijk dan namelijk maar eens naar 2008, toen meerdere banken omvielen en miljoenen spaartegoeden weg waren door mismanagement. 

Ben je klaar met geld verliezen? Start vandaag nog met winnen en neem nu direct deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 september 12:03. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.