Levelheaded

Is het nog slim om geld te sparen?

Is het nog slim om geld te sparen | Levelheaded

Is het nog slim om geld te sparen?

We kennen het gezegde vast allemaal nog wel, sparen is goed! Zo wordt haast iedereen opgevoed. Maar is dat vandaag de dag nog wel terecht. Is het nog slim om geld te sparen? Dat gaan we in dit artikel behandelen. 

Na dit artikel weet jij of je verder moet gaan met sparen of dat er betere opties zijn voor je hard verdiende geld!

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken

Dit gaan we behandelen:

  1.  Het gezegde
  2.  Toenemende inflatie
  3.  Lage rentes
  4.  Wat zijn de alternatieven
  5.  Is het nog slim om geld te sparen?

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Het gezegde

Vanaf jongs af aan word ons wijsgemaakt dat sparen goed voor je is. Vanuit thuis of op school leer je dat het slim is om geld te sparen. Daar hadden ze vroeger ook deels gelijk in. Destijds was sparen een goede optie om zelfs rendement te maken. Vandaag de dag zit dat wel iets anders. 

Klopt het oude gezegde van: ”sparen is slim” nog wel? Dat gaan we in dit artikel aan de hand van 2 argumenten behandelen. Laten we beginnen met de toenemende inflatie. 

Toenemende inflatie

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt. Heel veel producten en diensten zijn het afgelopen jaar opeens veel duurder geworden. Dit heeft deels te maken met de gevolgen van de coronacrisis en de hierdoor ontstane tekorten. Maar een ander groot deel heeft te maken met de toenemende inflatie. 

De verhoogde prijzen komen namelijk niet snel meer omlaag. Dit komt doordat er vorig jaar zoveel geld is gecreëerd. Hierdoor is de waarde van geld afgenomen. De inflatierapporten van de Europese Centrale Bank zijn niet zo heel betrouwbaar als het gaat om het inflatiepercentage. 

Dit komt omdat de ECB veel zaken niet meerekent in haar berekening naar het inflatiepercentage. Zo komen zij op een inflatiepercentage van 3.4% ten opzichte van vorig jaar. Terwijl dit percentage in werkelijkheid rond de 6 tot 10% ligt. In dit artikel lees je over mogelijke hyperinflatie!

Lage rentes

Vroeger was inflatie niet zo’n probleem. De inflatie was meestal vrij laag en daarnaast kreeg je ongeveer hetzelfde rendement op een spaarrekening. Dus was de inflatie 2% dan kreeg je meestal 2% rente op je spaarrekening. Hierdoor behield je jouw koopkracht. 

Op dit gebied is de afgelopen jaren veel veranderd. Het beleid van de ECB heeft ervoor gezorgd dat de rentestanden zo laag zijn dat deze allang niet meer het inflatiepercentage dekken. Het gaat zelfs zo ver dat negatieve rente eraan zit te komen. Nu is dit vaak vanaf 100.000 euro maar dit zal binnen de kortste keren vanaf 5.000 euro zijn. 

Het is hierdoor niet meer slim om te sparen. Sparen gaat namelijk zelf geld kosten, het kost je dubbelop geld. Je betaalt negatieve rente en de inflatie zorgt ervoor dat je geld minder waard is. In dit artikel lees je hoe je negatieve spaarrente kunt tegengaan!

Wat zijn de alternatieven

Het beste alternatief dat je hebt is beleggen! Door te beleggen kun je jouw koopkracht behouden en weer rendement gaan maken. Wij snappen dat beleggen best een beetje eng kan zijn. Vandaar dat wij een cursus hebben gemaakt die jou een succesvolle strategie gaat aanleren.

Je kunt natuurlijk ook gewoon je geld blijven uitgeven maar dit is zonde. Neem vandaag nog actie en start met beleggen, je leert het bij Levelheaded! 

Is het nog slim om geld te sparen?

Het is slim om te sparen zodat je een noodpotje hebt voor onverwachte kosten. Verder dan dat is sparen niet slim, zelfs niet voor een grote uitgave. Dit kun je beter in een laag risicoprofiel beleggen. Je verliest namelijk anders sowieso. Ook als je kiest voor niet beleggen. 

Veel mensen denken vandaag de dag dat sparen nog steeds heel veilig is. Maar dat is het zeker niet, het is zelfs volgens ons onveilig. Bij beleggen weet je niet 100% zeker wat je rendement gaat zijn, maar bij sparen weet je 1 ding zeker: je gaat geld verliezen!

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over rendement maken in plaats van waarde verliezen aan inflatie? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 20:40. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Wat is beter: sparen of beleggen - Levelheaded
Investeren

Wat is beter: sparen of beleggen?

Wat is beter: sparen of beleggen? Veel mensen vinden dit een lastige kwestie. Want beleggen brengt risico’s met zich mee, toch? Dat klopt, maar dit doet sparen ook. In dit artikel lees je wat de beste optie is. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.